Mseto wa Umri

Mawazo Makuu ya Sayansi

Mada ya Somo

Lugha

Muda wa Wastani wa Kusoma

Hufanya kazi nje ya Mtandao

No

Maelezo

Kikutia

Deze lesmodule ni geschreven voor 4 en 5 vwo natuurkunde. Bij het hoofdstuk 5 van Newton voor 5 vwo, ' Stra en zentrum ', Matemo katika deze lesmodule alikutana jina stya van paragraaf 5.4 ' Radioactief verval ' en een ziada verdiili juu ya koolstofdatering. Bij hoofdstuk 13 van Pulsar voor 5 vwo, ' Stra ', Matemo katika deze lesmodule alikutana jina stya van paragraaf 13.4 '.

De lesmodule Matemo katika de volgende leerdoelen:

  1. De leerling Kan vervalvergelijking opstellen.
  2. De leerling begrijpt kuwa radioactief verval een toevalsproces ni.
  3. De leerling Kan uitleggen jembe koolstofdatering werkt en waarvoor c-14 en C-12 beiden nolima zijn.
  4. De leerling Kan zelfstandig op onderzoek uitgaan alikutana behulp van de daarvoor ontwikkelde, Kijiprogramu inclusief (zie onderstaande), en maakt zich zo bovenstaande leerdoelen eigen.
  5. Voor 5 vwo: de leerling Kan de leeftijd van voorwerboleken a.d.h.v. een geghata verhonjama tussen moeder-en dochterkernen

B-chrijinda

Deze maografia ya Ki-waarbij de leerlingen archesw en Gaan ondersteunen OM de ouderili van een aantal na ecten te bepalen. De leerlingen Gaan daarbij aan de mkono van een aantal opgoti walikutana en zonder Kijiprogramu bezig alikutana de STOF zaidi ya de bovenstaande leerdoelen.

De, bestaat uit 4 hoofdpagina pamoja na nog een ziada evaluatie pagina, deze pagina woraa ketreven.

  1. ' Katika de jungle ' introduceert het verhaal en geeft een hele korte introductie juu ya koolstofdatering.
  2. ' De eerste (redio) uniteit ' Matemo katika de eerste opgigo juu ya alikutana jina de vervalvergelijkingen van koolstya (Leerdoel 1). Ook leren ze a.d.h.v. een voorbeeldopgave de leeftijd van een hypothetisch masskilimo Af berekenen; daarbij de verhonjama tussen moederkernen C-14 en dochterkernen N-14 ni geghata (Leerdoel 5).
  3. Bij ' hou oud zijn de voorwerkalamu? ' Gaan de leerlingen aan de mkono van een PhET Kijiprogramu kijken wat de invloed ni van het aantal kernen op het verval (Leerdoel 2). Daarna Gaan ze katika het Kijiprogramu de ouderni ya van een aantal, bepalen a.d.h.v. o.a. een vervalkromme. Daarbij moeten ze middels voorgaande kennis zelf bepalen welke instellingen ze nochimba hebben (Leerdoel 4).
  4. ' Het einde van de expeditie ' ni de afrondende pagina waar wordt gevraagd OM koolstofdatering uit te legya en wat de rol van C-14 en C-12 daarin ni (Leerdoel 3).

De lesmodule ni katika ongeveer 3 lesuren Af te ronden. De verschillende opdrachten en vragen kufa de leerlingen moeten invullen en de maoni kufa de docent daar achteraf opgeeft ni gelijk een vmvua van formatieve toetsing.

Naapa kwa mzazi

Het Kijiprogramu werkt zowel op Windows als op IOS, maar Het ni belangrijk OM aan te ghata kwamba leerlingen Java moeten sakineren. Edit ni te vinden bij de volgende Link onder het kopje ' eisen gesteld aan de programu ': https://phet.Colorado.edu/nl/Simulation/radioactive-dating-Game. Indien leerlingen edit niet doen ni er een grote kans ambayo het Kijiprogramu bij veel leerlingen niet zal Werken. Daarbij verschijnt na een onduidelijke foutmelding waaruit niet duidelijk wordt ambayo Java geïnstalleerd moet worden.

De mate van steni ni mlango de docent zelf te bepalen. Als de leerlingen al iets juu ya radioactieve vervalvergelijkingen hebben geleerd, ni de moduli kwanza alikutana weinig stari te doen. Leerlingen zullen Dan zelf onderzoekend bezig Gaan alikutana Binas, boek en wat ze al weten. Het ni daarbij echter nzuri zaak OM alikutana jina Het toevalsproces en jembe koolstofdatering werkt (MET C-12 en C-14) goed na te bespreken, veel leerlingen vonden edit alikutana weinig stali namelijk yamig. Verder hebben sisi er bij de voorbeeldvraag voor het berekenen van de leeftijd van een masservoor gezorgd ambayo leerlingen katika de de antwoorden kwa deelvraag kunnen inzien kupitia een ingebouwde programu, ook OM de docent te ontzien.

Mahitaji ya Awali ya Maarifa

Het ni goed als de leerlingen al weten wat een vervalvergelijking ni.

No votes have been submitted yet.

View and write the comments

No one has commented it yet.